Polder F

“Werkgroep Polder F (zuid-Zijpe)”

Polder F is de meest zuidelijke, en kleinste polder in de gemeente Zijpe, gelegen tussen het Noord-Hollands Kanaal en Grote Sloot, tussen Burgerbrug en Zijpersluis.

Ondanks dat “Corona” ons leven nu beheerst gaan de politieke processen daarentegen nog volop door en sorteren Provincie en Gemeenten voor op de ontwikkeling van hun versie van de RES (Regionale Energie Strategie). Met name voor ons Burgerbruggers speelt hier de vraag wat er in de nabijheid van en rondom ons Dorp gepland wordt aan alternatieve energievoorzieningen als zonneparken en Mega-windturbines. Daarom geven wij hier een update van onze acties en de stand van zaken tot op heden. Lees hier het laatste nieuwsbericht

Reactie werkgroep F n.a.v nieuwsbericht op de website van de Regionale Energie Strategie

Geachte Heer Maarschall,

Werkgroep Polder F (het kleinste poldertje in het zuiden van de voormalige gemeente Zijpe, grenzend aan het Noord-Hollands kanaal) vertegenwoordigt ca. 130 omwonende gezinnen, en ervaart uw uitspraken betreffende windturbines die wij lazen op www.energieregionhn.nl  als bijzonder verontrustend! Lees hier het gehele reactie!

Werkgroep Polder F strijdt gesteund door 90% van de bewoners van Burgerbrug en omstreken tegen de bouw van Mega windturbines. De werkgroep heeft op facebook een bericht gepubliceerd over de plannen van de Provincie om opnieuw te zoeken naar locaties voor grootschalige windparken in de gemeente Schagen. Hieronder de op Facebook geplaatste oproep

De Coöperatieve windvereniging Kennemerwind probeert in samenwerking met de fam. Klaver en de fam. Pronk in Polder F de kleine Lagerweij molentjes die (ook nu nog) direct langs het kanaal ten zuiden van Burgervlotbrug staan te vervangen. Omdat deze vervanging door veel te grote megaturbines in de polder i.p.v. langs de smalle strook stortgrond niet gewenst is komen de bewoners hiertegen in opspraak.

Wijs geworden door de enorme overlast die sinds 2006 gebouwde megawindturbines aan de omgeving berokkenden, is sinds april 2008  de werkgroep Zijpersluis actief. Ook aan de andere kant van Polder F werden door bewoners van Burgerbrug acties ondernomen tegen de bouw van megawindturbines.

Vanaf september 2008 hebben deze twee groepen zich verenigd in “Werkgroep Polder F (zuid-Zijpe)”. Dit is gebeurd om één geluid te laten horen namens alle betrokken tegenstanders. Vanuit iedere hoek rondom Polder F zitten er bewoners in de werkgroep:

  • Vanaf de Molenweg, Diana Veenstra
  • Vanaf de Zijpersluis, Han Hirschman en Riet Dapper
  • Vanaf de Burgerweg, Aad Kramer

Sinds 2008 tot nu toe zijn we vrijwel constant alert op ontwikkelingen, springen daar onmiddellijk in en laten op ieder benodigd niveau van ons horen.

Dit in samenspraak met Stichting KPO, Dorpsraad Burgerbrug en de andere werkgroepen in de Zijpe. Iedere 3 maanden schrijven we in het dorpsblad van Burgerbrug de “Brugpraat” zodat onze achterban kan lezen hoe de zaak ervoor staat.

Lees hier de laatste nieuwsbrieven: